Первинний огляд у проктолога

Без відвідування проктолога неможливо самостійно з’ясувати причину дискомфорту чи болю у прямій кишці.

Багато хто боїться, соромляться, остерігаются болю під час огляду. Відкладають візит на потім, а хвороба продовжує докучати та прогресувати. У нашій клініці ми робимо все, щоб полегшити процес, огляд у проктолога повинен бути акуратним, безболісним та інформативним.

Серед проктологів є дилема: первинно виконувати анускопію чи ректороманоскопію?

  • Анускопія – метод діагностики захворювань анального каналу та нижньоампулярного відділу прямої кишки, що дозволяє оглянути дистальні 6-8 см. Цей метод майже безболісний, не потребує підготовки. Виконується переважно разовими пластмасовими анускопами. Існують і багаторазові металеві анускопи, але зараз застосовуються рідше. На мій погляд, найзручніша поза для виконання анускопії – лежачи на лівому боці з колінами, що приведені до живота.
  • Ректороманоскопія – метод, що дозволяє оглянути всю пряму кишку та дистальні сигмоподібні відділи. Виконується частіше в колінно-ліктьовому положенні. До ректороманоскопії потрібно готуватися очисними клізмами, метод болісний. Дуже часто проктолог не вдається пройти фізіологічні вигини прямої кишки та інформативність ректороманоскопії невелика.

Час виконання анускопії значно менше, виконати її завжди виходить на відміну від ректороманоскопії.

Більшість захворювань прямої кишки перебувають у анальному каналі. Для діагностики достатньо анускопії.

Цей метод дуже зручний для пацієнта:

  • без підготовки
  • швидко
  • безболісно.

Ряд захворювань товстої кишки діагностуються лише виконанням колоноскопії.

Колоноскопія – ендоскопічний метод діагностики, що виконується гнучким колоноскопом, довжиною до 2 метрів, обов’язково під наркозом.

Kolonoskop

Метод інформативний дозволяє відразу взяти біопсію або провести ендоскопічне видалення освіти, коагуляцію при кровотечі. Особи, які досягли 50 років, навіть без скарг, повинні пройти колоноскопію обов’язково. Це золотий стандарт, який чітко виконується на Заході.

При первинному огляді я застосовую анускопію. У невеликому відсотку випадків спрямовую пацієнтів на колоноскопію. Ректороманоскопію застосовую дуже рідко. Це найчастіше буває з метою взяти біопсію з пухлини, яка розташована у прямій кишці.

Не відкладайте на потім візит до проктолога !

Будьте здорові!

Копецька Анастасія Миколаївна
Average rating:  
 0 reviews