5 найстаріших міфів про геморой

Геморой: для більшості неприємна тема, яку більшості людей важко обговорювати. 

Тим не менш, багато міфи часто приймаються за істину, коли мова заходить про причини і методи лікування геморою. 

Я розповім вам про 5 таких старих як світ міфів.

Почнемо з того, що таке геморой?

 «Геморой – це опухлі вени в нижній частині прямої кишки та заднього проходу»

 – Не можу не відзначити, що технічно ці вени є у всіх людей, але нюанс у тому, чи вони запалюються і набухають вони. Зазначу, що, за оцінками світової практики, геморой у якийсь момент свого життя вражає 50 відсотків людей.

Я трохи роз’ясню міфи, що оточують це пікантне захворювання, і поясню, що дійсно допоможе уникнути та вилікувати геморой.

Міф №1: Ви точно дізнаєтесь, що у вас геморой, бо це боляче.

Насправді, не обов’язково. У вас може бути внутрішній і зовнішній геморой. Внутрішній, знаходиться під анусом і зазвичай не викликає болю, але може спричинити дискомфорт та кровотечу. Однак, незважаючи на відсутність дискомфорту, у майбутньому опуклі зовнішні можуть бути дуже болючими. Вам слід звернутися до лікаря, якщо ви відчуваєте біль або ректальну кровотечу.

Міф № 2: Всі схильні до ризику захворіти на геморой.

Однозначно ны, певні групи людей наражаються на більший ризик, тому що причина геморою пов’язана з підвищеним тиском у животі. Хронічний запор, ожиріння і вагітність, силовий спорт, робота пов’язана з підняттям важких речей, тривале перебування в положенні сидячи – часті причини. 

Крім того, Відділення проктології   зазначає, що ризик виникнення підвищений, якщо ви:

  • сильно напружені при дефекації, запор .
  • сидіти на унітазі подовгу, наприклад, у телефоні гортаючи стрічку.
  • старше 50 років (через ослаблення підтримуючих тканин в анусі та прямій кишці, що відбувається природно з віком)   

 

Міф №3: зміна дієти не допоможе від геморою.

Це далеко від істини. Зміна дієти – один із найкращих способів запобігти геморою. Пити більше води, є більше клітковини та є свіжі фрукти та овочі – все це знижує ймовірність запору, що є найкращою профілактикою. Вживання в їжу продуктів, багатих на клітковину, може зробити стілець м’якшим і легким. До того ж фізичні вправи, ретельне витирання м’яким папером і похід у ванну можуть після походу до туалету допоможе уникнути неприємностей.

Міф №4: Тільки операція допоможе.

Перша стадія лікування – консервативна, часто із застосуванням місцевого стероїдного крему, спрямованого на зменшення запалення, запорів та застосування дієти, симптоми проходять. Рідко люди з геморою потребують хірургічного втручання, якщо лікування застосовувалося вчасно. Людям із внутрішнім геморою можуть бути корисні свічки, які повністю позбавити від симптомів.

Міф №5: Гостра їжа причина геморою.

Це не так, гостра їжа ніяк не сприяє появі хвороби. Однак, є певні продукти, яких слід уникати, якщо у вас геморой. До них відносяться продукти з низьким вмістом клітковини або без неї (які можуть спричинити запор та перенапругу під час дефекації), у тому числі:

  • сир
  • чіпси
  • швидке харчування
  • сухарики
  • готові продукти, такі як заморожені продукти та закуски
  • оброблені продукти, такі як хот-доги та деякі вечері, приготовлені в мікрохвильовій печі

 

Це лише 5 міфів, у які вірять люди. Якщо у вас виник дискомфорт, запор, свербіж або кровотеча в області ануса, зверніться до лікаря проктолога !

Не затягуйте з лікуванням, це допоможе уникнути вам операцію! 

 

Копецька Анастасія Миколаївна
Average rating:  
 0 reviews