blank

Що таке апендектомія?

Апендектомія – це операція з видалення апендикса, коли він інфікований, цей стан називається апендицитом.

Апендектомія є поширеною невідкладної хірургією, яка лікує апендицит.

Апендикс   являє собою тонкий мішок, який прикріплений до товстій кишці. Він сидить в нижній правій частині вашого живота. Якщо у вас апендицит, ваш  апендикс  має бути видалено негайно. Якщо не лікувати, його   він може лопнути.

Існує 2 види операції з видалення апендикса. Стандартний метод – відкрита апендектомія. Менш інвазивним методом є лапароскопічна апендектомія.

Відкрита апендектомія . У правій нижній частині живота, робиться розріз завдовжки від 2 до 4 дюймів, апендикс вилучений через розріз його.

Лапароскопічна апендектомія. Цей метод менш інвазівен. Це означає, що це зроблено без великого розрізу. Замість цього робиться від 1 до 3 крихітних надрізів. Довга тонка трубка, звана лапароскопом, поміщається в один з розрізів. Він має крихітну відеокамеру та хірургічні інструменти. Хірург дивиться на монітор телевізора, щоб бачити всередині живота і направляти інструменти. Апендикс  видаляється через один з розрізів.

Під час лапароскопічної операції ваш хірург може вирішити, що необхідна відкрита апендектомія.

Якщо ваше апендикс лопнуло, а інфекція поширилася, вам може знадобитися відкрита апендектомія. Якщо навколо апендикса утворилася область інфекції, яка називається абсцесом, хірург може використовувати антибіотики і дренувати абсцес перед апендектомії.

Лапароскопічна апендектомія може викликати менше болю і рубцювання, ніж відкрита апендектомія. Для будь-якого типу хірургії рубець часто важко побачити, як тільки він заживе.

Обидва типи операцій мають низький ризик ускладнень. Лапароскопічна апендектомія має більш коротке перебування в лікарні, більш короткий час одужання і більш низький рівень інфекції.

Деякі дослідження показують, що внутрішньовенні антибіотики можуть лікувати апендицит без необхідності хірургічного втручання. Але апендектомія залишається стандартом лікування, так як одні антибіотики не завжди виліковують апендицит.

Якщо у вас є симптоми апендициту, негайно зверніться за медичною допомогою.

Які ризики апендектомії?
Всі операції мають ризики. Ризики апендектомії включають в себе:

  • кровотеча
  • зараження рани
  • Інфекція, почервоніння, припухлість всередині живота (перитоніт), які можуть виникнути, якщо апендикс розривається під час операції
  • Заблоковані кишечник
  • Пошкодження сусідніх органів

У вас можуть бути інші ризики, які є унікальними для вас. Обов’язково обговоріть будь-які проблеми з вашим лікарем перед операцією.

Як мені підготуватися до апендектомії? 
Ваш лікуючий лікар пояснить вам про операції. Задайте будь-які питання, які у вас можуть виникнути.

Ви не повинні їсти або пити що-небудь за 8 годин до операції. Це часто означає відсутність їжі або пиття після півночі.

Повідомте свого лікаря, якщо ви:

  • Вагітні або думаєте, що вагітні
  • Мають алергію або чутливість до латексу, ліків, стрічковим або знеболюючих ліків (місцевим і загальним)
  • Маэте в анамнезі порушення згортання крові або приймають розріджують кров (антикоагулянтні) ліки, аспірин або інші ліки, що впливають на згортання крові. Можливо, вам доведеться припинити прийом цих ліків перед операцією.